вівторок, 6 липня 2021 р.

Жива вода Купальської ночі

Найпоетичніше і найчарівніше свято українського народу – свято Івана Купала, що припадає на чарівну ніч з 6 на 7 липня. Святодавнє, з красивою легендою і яскравими, сповненими чар, традиціями.
Свято Івана Купала надихало багатьох художників слова. На початку 30-х років ХІХ ст. Микола Гоголь написав «Вечір проти Івана Купала», у другій половині ХІХ ст. Михайло Старицький написав драму «Ніч під Івана Купала», у 1912 році вийшла друком драма-феєрія Лесі Українки «Лісова пісня», головна героїня якої лісова Мавка – не тільки поетичний образ казкової істоти, а й філософське узагальнення усього прекрасного, живого природного світу. Свято знайшло відображення і у сучасній українській художній літературі – у 2018 році вийшла друком повість української письменниці Наталії Довгопол «Карпатська казка, або десять днів до Івана Купала».
Працівники центральної бібліотеки підготували для своїх користувачів виставку-інсталяцію «Жива вода Купальської ночі», на якій представлено добірку цікавих видань про це дивовижне свято. 

Джерело доступу: https://bit.ly/3wlF1ej


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар