четвер, 25 листопада 2021 р.

Обласна школа керівника "Сучасна бібліотека: формула успіху"

25 листопада на платформі ZOOM Чернігівська ОУНБ ім. В. Г. Короленка в режимі онлайн провела обласну школу керівника "Сучасна бібліотека: формула успіху". Захід відбувся за участю Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА, Чернігівського обласного відділення Української бібліотечної асоціації, обласної бібліотеки для дітей та бібліотеки для юнацтва, представників публічних бібліотек та відділів культури територіальних громад області.
  Розпочалася школа керівника з вітального слова начальниці відділу культурного розвитку Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Л. Г. Артюхової. Пані Ліна подякувала І. М. Аліференко та всім причетним за організацію Школи та наголосила на важливості збереження бібліотечної мережі області, а також зазначила, що жодну бібліотеку не можна закрити чи реорганізувати у бібліотечний пункт без погодження з Міністерством культури та інформаційної політики України.
  З вітальним словом до учасників Школи звернулися директорки трьох обласних бібліотек – І. М. Аліференко, Т. М. Клюй та М. О. Латамарчук. Вони побажали учасникам заходу плідної роботи та натхнення на подальші успіхи в бібліотечній царині.
  Умовно роботу школи керівника можна поділити на два блоки: теоретичний та практичний. Модерувала захід завідувачка науково-методичного відділу ОУНБ ім. В. Г. Короленка В. М. Примак.
  Теоретичний блок розпочала директорка ОУНБ ім. В. Г. Короленка І. М. Аліференко. Пані Інна розповіла про законодавчі аспекти діяльності бібліотек як центрів культурних послуг, які мають надавати доступ до друкованих творів, до інтернету, проводити соціокультурні заходи та заходи з інформаційної освіти.
  Заступниця директорки з наукової та інноваційної діяльності Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка А. М. Мальована розповіла про сучасні реалії роботи бібліотек в умовах карантину, детально зупинилася на обмеженнях, які діють у карантинних зонах, наявності сертифікатів про вакцинацію у бібліотечних працівників.
  Л. М. Дубовик, заступниця директорки з питань внутрішньобібліотечної роботи та автоматизації бібліотечних процесів ОУНБ ім. В. Г. Короленка, розповіла про роль Українського інституту книги у формуванні документних фондів бібліотек. У цьому році УІК відібрав для поповнення 25 бібліотек області.
  Велика увага на Школі приділялася збереженню мережі бібліотек області в умовах децентралізації, звітності та плануванню роботи на 2022 рік.
  В. М. Примак, завідувачка науково-методичного відділу, зазначила, що на 1 листопада 2021 року мережа бібліотек області становить 657 бібліотек. 20 бібліотек у цьому році було закрито за погодження Міністерства культури та інформаційної політики України. Ще близько 70 бібліотечних закладів закрито без погодження. Також пані Вікторія звернула увагу учасників заходу на найбільш поширені помилки у звітності.
  Про онлайн-ресурси для підвищення кваліфікації як засоби ефективного планування та організація роботи публічної бібліотеки розповіла головна бібліотекарка науково-методичного відділу К. М. Райхіль. Пані Катерина наголосила, що перш ніж братися до складання плану, необхідно чітко розуміти місію бібліотеки, її пріоритетні напрями діяльності, цільову аудиторію, потреби громади та окремих користувачів, ресурсні можливості закладу.
  Н. І. Шеша, завідувачка відділу методології бібліотечної роботи з дітьми обласної бібліотеки для дітей, окреслила нові реалії роботи з дітьми та надала рекомендації щодо планування на 2022 рік.
  Заступниця директорки обласної бібліотеки для юнацтва О. Г. Костенко розповіла про особливості спілкування з молоддю та планування роботи з урахуванням потреб та запитів молодої аудиторії.
  Про бібліотечні хаби цифрової освіти як простори, куди може звернутися кожен громадянин і отримати доступ до сервісу "Дія. Цифрова освіта" розповіла завідувачка відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів ОУНБ ім. В. Г. Короленка О. П. Попович.
  А. О. Ширманова, бібліотекар науково-методичного відділу, розповіла про видавничу роботу бібліотек. Теоретичний матеріал пані Анастасія ілюструвала прикладами видавничої продукції бібліотек з різних куточків України.
  Практичний блок роботи обласної школи керівника складався з обміну досвідом бібліотек територіальних громад: говорили про проблеми становлення, взаємодію з владою, функціональні аспекти тощо. Досвідом роботи новоутворених бібліотек ділилися директорка Борзнянської ПБ Ю. М. Леусова та в. о. директорки Публічної бібліотеки Ічнянської міської ради М. В. Куліченко.
  І. М. Янголь, директорка Куликівської ПБ, розповіла про проєкт "Бібліотечний коворкінг-центр", який реалізується селищною радою за підтримки Програми U-LEAD з Європою на базі бібліотеки. Цей проєкт буде вирішувати одну з найголовніших проблем Куликівської громади: створення неформального місця – громадського простору, необхідного для активізації населення, спілкування та здобуття нових практичних знань та навичок. Нині у читальному залі бібліотеки зроблено ремонт, закуплено нові меблі; для бібліотеки придбано ноутбук та плазму. Протягом грудня-лютого у коворкінг-центрі відбудуться навчальні тренінги для підприємців-початківців.
  Робота обласної школи керівника пройшла успішно. Доповідачі отримали схвальні відгуки від колег.
 
 






 

Немає коментарів:

Дописати коментар