Вперше в читальній залі центральної районної бібліотеки відбулося
«картопляне» свято «Картоплі оду я складаю». Картоплю в Україні
називають «другим хлібом». Сьогодні вона зустрічається на столі у
кожного українця, проте мало хто знає, що спершу картоплю неохоче
використовували в кулінарії як харчовий продукт, а італійська знать
вирощувала її як декоративну рослину в садах. Багато цікавих фактів
повідали бібліотекарі юним користувачам. Про звичайні речі писали в
художніх творах письменники та поети.
Ліна Костенко в поезії “Люблю чернігівську дорогу написала: “Під осінь у
кожному селі немов димки димлять жертовні – копають люди картоплі”. У
Т. Г. Шевченка читаємо: “ А чиєю кров’ю тая земля напоєна, що картоплю
родить?” “А на Січі мудрий німець картопельку садить.” Г. Тютюнник в
оповіданні “Печена картопля” розповідає про душевні настрої молодих
людей, про розвиток ще прихованих почуттів. Михайло Коцюбинський в
оповіданні “П'ятизолотник” малює таку картину: “А йди вечеряти старий!
– перепинила Хима гіркі Хомині думи і поставила на припічок горщик з
гарячою бараболею в лушпиннях. Біла пара хмарою звилась над горщиком, а
старі, присунувшись близенько до нього, руками вихоплювали гарячу
бараболю і, мочаючи в сіль, їли…” В народних казках і легендах про
картоплю розповідаються реальні пригоди, пов’язані з цією рослиною. У
казці Г. Х. Андерсена “Картопля” виразні мотиви, пов’язані з бунтами
проти цієї рослини: картоплю ставили в ніщо, хоча сам король радив її
вирощувати, прості люди відмовлялися. А ще є така легенда: «Іхали якось
мандрівники дорогою, стомилися, шукають, де б його переночувати. Самі
вони в лісі, нарвали сухого бур’яну, розклали вогонь. Ще вирвали зелень з
маленькими квіточками. А в низу цієї зелені грудочки якісь. Кинули і їх
в багаття. А вранці покуштували ці грудочки. Вони виявилися смачними.
Поїхали мандрівники далі і роздавали людям грудки, щоб їх садили». Так і
поширилася картопля. А це була саме вона.
Родзинкою свята стали
різноманітні цікаві конкурси, вікторина, загадки. А скільки смачних
страв з картоплі! Для своїх користувачів бібліотекарі приготували
частування- картоплю тушковану класичну з капустою. Всі з задоволенням
смакували страву, а усміхнені обличчя та сяючі очі свідчили про те, що
свято картоплі всім сподобалося. Сподіваємося, що ми допомогли в
вихованні рис майбутніх фермерів, вчених, дослідників, селекціонерів,
просто добрих хазяїв на своїй рідній українській землі.
Немає коментарів:
Дописати коментар