пʼятницю, 10 січня 2020 р.

«Картопляне» свято у Бахмацькій районній бібліотеці

   Вперше в читальній залі центральної районної бібліотеки відбулося «картопляне» свято «Картоплі оду я складаю». Картоплю в Україні називають «другим хлібом». Сьогодні вона зустрічається на столі у кожного українця, проте мало хто знає, що спершу картоплю неохоче використовували в кулінарії як харчовий продукт, а італійська знать вирощувала її як декоративну рослину в садах. Багато цікавих фактів повідали бібліотекарі юним користувачам. Про звичайні речі писали в художніх творах письменники та поети. Ліна Костенко в поезії “Люблю чернігівську дорогу написала: “Під осінь у кожному селі немов димки димлять жертовні – копають люди картоплі”. У Т. Г. Шевченка читаємо: “ А чиєю кров’ю тая земля напоєна, що картоплю родить?” “А на Січі мудрий німець картопельку садить.” Г. Тютюнник в оповіданні “Печена картопля” розповідає про душевні настрої молодих людей, про розвиток ще прихованих почуттів. Михайло Коцюбинський в оповіданні “П'ятизолотник” малює таку картину: “А йди вечеряти старий! – перепинила Хима гіркі Хомині думи і поставила на припічок горщик з гарячою бараболею в лушпиннях. Біла пара хмарою звилась над горщиком, а старі, присунувшись близенько до нього, руками вихоплювали гарячу бараболю і, мочаючи в сіль, їли…” В народних казках і легендах про картоплю розповідаються реальні пригоди, пов’язані з цією рослиною. У казці Г. Х. Андерсена “Картопля” виразні мотиви, пов’язані з бунтами проти цієї рослини: картоплю ставили в ніщо, хоча сам король радив її вирощувати, прості люди відмовлялися. А ще є така легенда: «Іхали якось мандрівники дорогою, стомилися, шукають, де б його переночувати. Самі вони в лісі, нарвали сухого бур’яну, розклали вогонь. Ще вирвали зелень з маленькими квіточками. А в низу цієї зелені грудочки якісь. Кинули і їх в багаття. А вранці покуштували ці грудочки. Вони виявилися смачними. Поїхали мандрівники далі і роздавали людям грудки, щоб їх садили». Так і поширилася картопля. А це була саме вона.    
   Родзинкою свята стали різноманітні цікаві конкурси, вікторина, загадки. А скільки смачних страв з картоплі! Для своїх користувачів бібліотекарі приготували частування- картоплю тушковану класичну з капустою. Всі з задоволенням смакували страву, а усміхнені обличчя та сяючі очі свідчили про те, що свято картоплі всім сподобалося. Сподіваємося, що ми допомогли в вихованні рис майбутніх фермерів, вчених, дослідників, селекціонерів, просто добрих хазяїв на своїй рідній українській землі.





Немає коментарів:

Дописати коментар