середу, 22 січня 2020 р.

В єдності сила і міць держави



Маєм сонце, маєм море, 
Маєм Київ і Дніпро,
Маєм землю неозору,
На якій росте добро.
Синьо-жовтий прапор маєм
Й Володимирський тризуб,
Дон і Сян їх обіймають.
Ми – народ-великолюб.
    21 січня в читальному залі Ріпкинської районної бібліотеки для дорослих зібралися учні 10-Б класу разом з вчителькою Ольгою Іванівною Сусло з нагоди Дня Соборності України. Бібліотекарі підготували для них патріотичну годину «В єдності сила і міць держави».
   У своєму виступі бібліотекар Ганна Гуза зазначила, що слово «соборність» означає єдність і згуртованість. Ще великий український класик Олесь Гончар закликав: «Бережіть собори душ наших!». Бібліотекар також розповіла про договір, підписаний лідерами Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки (УНР та ЗУНР) у місті Фастові про злуку обох українських республік в одну державу. Цей договір був урочисто проголошений у м. Києві на Софійській площі 22 січня 1919 року, чим було втілено багатовікову мрію українського народу.
Завідуюча районним історико-краєзнавчим музеєм Оксана Захарова-Заборовська розповіла учням про події, які відкинули цю мрію на багато довгих, важких, кривавих десятиліть. З її виступу учні дізнались про буремні події 1919-1920 рр., під час яких Україна втратила свою незалежність та змогла відновити її тільки в 1991 році.
    До уваги присутніх оформлена виставка літератури «Соборна Україна – від ідеї до життя», на якій представлені матеріали про злуку УНР та ЗУНР, а також, як відзначали День Соборності українці в далекому 1990 році, утворивши живий ланцюг від Львова до Києва.
    На завершення Г. Гуза зазначила, що незалежність України не була нам подарована. За неї боролися і віддавали власне життя найкращі українці починаючи з XVII ст., в буремному ХХ столітті і продовжують боротьбу за єдність і цілісність України і в наші дні, коли йде війна на Донбасі. Всі вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.



Немає коментарів:

Дописати коментар