пʼятницю, 12 березня 2021 р.

Весело, із піснями та варениками, провели зиму...

 

Весело, із піснями та варениками, провели зиму у Чернігівській міській центральній бібліотеці ім. М. Коцюбинського. Тут відзначили свято Колодія. 
Українське свято Колодія має суто національний зміст і в нього дуже мало спільного з московською Масляною, якої в Україні не було. Особливе місце у святкуваннях посідають обрядові дії, пов’язані з шлюбними відносинами та продовженням роду. Це обряд народження Колодія (колодки). У понеділок колодка народжувалася, у вівторок хрестилась, у середу справляли похрестини, у четвер колодка помирала, у п’ятницю її ховали, а в суботу оплакували. Звісно, ніхто за нею не плакав, веселі розваги тривали як при «народженні», так і при «смерті». Хлопцям та дівчатам, які не встигли створити сім’ю, прив'язували "колодку" – невелике полінце.
Гості свята не лише дізналися, як наші предки святкували Колодія, а також побачили невелике театралізоване дійство, в якому співробітники бібліотеки розіграли обряд народження Колодія та чіпляння колодки.
Святковий весняний настрій усім присутнім подарували запальні народні пісні у виконанні гурту «МЕГО+». Гості також мали змогу взяти участь у різноманітних конкурсах та почастуватися смачними варениками.
 
 
 









Немає коментарів:

Дописати коментар