понеділок, 1 лютого 2021 р.

Карантинна книгозбірня. Корюківська бібліотекарка про те, чи читають діти книжки під час пандемії

Бібліотекарка Корюківської публічної бібліотеки Наталія Ісаченко констатує, що коронавірус вніс свої корективи книгозбірня працює віддалено, фахівці спілкуються з відвідувачами телефоном та в Інтернеті. Пристосувалися до нових реалій і найменші читачі, школярі.

Наталія зазначає, що у бібліотеки, яка звикла працювати з «живим» читачем та викликати позитивні емоції від спілкування з книгою, заплановано багато цікавих проєктів, веселих свят, ігор, розваг, квестів, рекламних кампаній і виставок. Але поки що – режим онлайн.

– Діти – це непроста аудиторія. Вони не звикли довго перебувати в ізоляції, каже Наталія Ісаченко.

– Ми завжди долучали їх до живої друкованої книги, учили думати та критично мислити. Традиційну книгу ніщо не замінить на 100%. Однак і під час карантину діти не стали менше читати – навіть більше, і це дуже надихає.

Корюківські маленькі читачі –  справжні гурмани, обожнюють різножанрову літературу: класичні та сучасні твори української й світової літератури, пригоди та фантастику. Однак активніше почали читати саме українські книжки.

–  Традиційно ми щороку визначаємо найкращого читача, – зазначає бібліотекарка.

– При цьому враховуємо і кількість прочитаних книжок, і те, наскільки цікаво й дотепно вони їх аналізують та висловлюють власні оригінальні міркування. Серед найкращих юних читайликів минулого року – семикласник першої школи Денис Шилов і п’ятикласниця четвертої школи Вікторія Ювженко.

Вікторія – це дівчинка-сонячний промінчик, якій радієш і посміхаєшся. Творча мрійниця. Хоче намалювати велику картину з незвичайним сюжетом. Яскрава й весела, з цікавими літературними смаками, перетворила читання у творчість, бо саме книга надихає юну красуню. У неї ціла скарбничка уподобань у різних жанрах літератури.

Обожнює читати оповідання про природу, тварин, звірів, останнім часом пристрастилася до енциклопедій. Улюблений автор – Олена Пчілка. Дівчинка читає й сама, і своїй п’ятирічній сестричці Лілії. Любов до книжок їй прищепила бабуся Наталія.

Денис –  це непосидючий читач, готовий пірнати в пригоди щохвилини. Проживає кожну свою книгу. Його уподобання – книги з героями, що підкреслюють риси характеру хлопця. Головне –  більше пригод. Цей юний читач неодноразово підтверджував вислів «Нам без книг ніяк не можна».

Щонайменше три нові книги за місяць відкриває для себе Денис. Читати призвичаївся від мами. Щоправда, на відміну від сина, вона віддає перевагу газетам. Окрім читання, Денис має інші захоплення, зокрема, обожнює збирати конструктори та пазли і займається спортом.

 

 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар