понеділок, 6 квітня 2020 р.

Двісті квадратних метрів щастя

Публічна бібліотека у Менській громаді - це 200 квадратних метрів сучасного, світлого та активного простору. Тут залюбки проводять час дорослі і діти, мами з малечею, старші жителі та гості, які приїхали у справах або відпочити.
Офіційне відкриття публічної бібліотеки відбулося в останні дні січня, і вже за перший місяць роботи, зареєструвалося понад 500 постійних користувачів.
Що змінилося в роботі бібліотекарів? Що пропонує публічна бібліотека дорослим і дітям? Чому важливо аби в громаді була бібліотека? Про те, як створювалась бібліотека в Менській громаді розповіла Невжинська Олена, директорка Менської публічної бібліотеки Менської міської ради, представникам Чернігівського регіонального офісу Програми "U-LEAD з Європою".


Відкритий публічний простір

  Розташувалась міська публічна бібліотека на другому поверсі міського будинку культури - справжньому "вулику" для творчих і активних жителів ОТГ.
   Колись у приміщенні тренувалися спортсмени, потім тривалий час воно стояло пусте. Стіни, підлога, стеля потребували капітального ремонту. 
  В ремонт вклали не одну тисячу гривень громади, так і субвенцій на соціально-економічний розвиток. Відремонтували стіни, стелю, замінили вікна. Замовили меблі та стелажі для книжок. Меблі виготовила фабрика "Ренесанс", яка спеціалізується на бібліотечному інтер'єрі, а також бонусом став дизайн-проєкт від компанії. Як зазначає Олена Невжинська: "Ми точно знали чого хочемо і що буде зайвим. Хотіли особливу кольорову гамму, місця для сидіння на підвіконнях. В результаті бібліотека - це одна величезна зала із зонами, яка легко і швидко трансформується у навчальну студію, кінозал, театральну залу з сценою, ігрову  кімнату для малечі та місце для майстер-класів, зручні місця для читання та роботи.




Простір, що приваблює

 Самі бібліотекарі кажуть, що не очікували такої активності користувачів. І щиро радіють цьому. 
 "У бібліотеці є Wi-fi, до якого одночасно можуть приєднатися 150 користувачів. Є  класична, сучасна література та періодика, настільні ігри. Їх видаємо, як книги. А також є можливість попрацювати за комп'ютером та роздрукувати документи", - розповідає Олена Невжинська. 
  Також у бібліотеці працює бібліоняня. Батьки можуть залишити дитину на кілька годин із бібліонянею Людмилою Вікторівною. 



  "Ми дізналися про бібліотеку нещодавно. Дуже зручно. І дитині подобається. Мені можна у справах кудись піти. Подобається дуже. Як за кордоном!", - розповідає Олена, мама Мілени (3 роки).
  Дорослі спершу приходили до бібліотеки, щоб почекати дитину з гуртка, тому що більшість позашкільних закладів зосереджено саме у приміщенні будинку культури. Інколи брали книги, читали. А потім почали приходити виключно, щоб  взяти книгу. 
   Бібліотекарі кажуть, що  по буднях найбільше відвідувачів у другій половині дня, а в неділю - протягом дня приходять родинами, спілкуються, грають, читають.  

Бібліотечна "рукавичка" живе за розкладом

   Аби всім вистачило місця та уваги, працівники бібліотеки створили основний розклад роботи, який доповнюється щоденними активностями: заходи з нагоди свят та визначних дат, зустрічі із цікавими людьми. 
 А основний розклад бібліотеки такий. У понеділок збираються підопічні територіального центру, які дивляться кінофільми, а потім  обговорюють  їх за чашкою чаю. А ще вони вчаться працювати з комп'ютером, оплачувати комунальні послуги онлайн, користуватися смартфоном.


   Вівторками з п'ятої вечора тут розпочинає працювати ляльковий театр. Також діти дивляться мультфільми, граються в рухливі ігри, читають вголос. А щочетверга - майстер-класи для школярів. 


   Щосереди  в бібліотеці збирається клуб "Успішні, ділові, креативні". Неділя - день літературних зустрічей. І, взагалі, як тільки у бібліотеці з'являється більше, ніж десять
школярів, їм пропонують ігри, читання, розповіді. "У нашій книгозбірні не грають на комп'ютерах, не сидять в телефонах. Правилами бібліотеки - це заборонено. Діти можуть і вдома сидіти за гаджетами, але з дозволу батьків", -  розповідають бібліотекарі. 


Фактори популярності публічної бібліотеки

    Бібліотека у об'єднаній громаді - це культурний осередок, це місце, де вирує життя, це можливість читати та отримувати інформацію безкоштовно. "Бібліотека не може бути прибутковою, - каже директорка бібліотеки, - у нашому житті мало місць, де люди можуть отримати безкоштовні послуги". 
  Серед основних факторів успіху Олена Невжинська називає всебічну підтримку керівництва громади, відданий своїй справі, колектив та вдячних користувачів. З словами Геннадія Примакова, створення публічної бібліотеки у громаді - це одне з найбільших вагомих досягнень громади у 2019 році. Проєкт створення публічної бібліотеки був прописаний у стратегії розвитку громади, яку писали за підтримки регіональних експертів Програми "U-LEAD з Європою" в Чернігівській області.
Про колектив публічної, який налічує 10 працівників, Олена Григорівна говорить так: "У нас немає жодної людини в колективі, яка б працювала строго визначені години. Кожен перепрацьовує. У нас унікальний колектив. Два місяці перед відкриттям ми тут практично жили".

Як живеться філіям?

  Окрім публічної бібліотеки, у Менській громаді працюють 19 бібліотечних філій. За словами директорки, там працюють ентузіасти. Громада працює над створенням більш комфортних умов для філій, тому що в більшості немає опалення, застарілі книжки та немає комп'ютерів.
  "Бібліотека - це культурне місце, де можна поспілкуватися, почитати свіжу пресу, бо ми знаємо, що в селі не всі мають можливість передплатити періодику. Людина, прийшовши до книгозбірні, може почитати новини, передати показники лічильників, сплатити комуналку. 



  У громаді є приклади успішної громадської ініціативи. Напиклад, у селі Макошине, активісти та бібліотекарі написали проєкт трансформації місцевої бібліотечної філії у сучасний відкритий простір. Даний проєкт став переможцем у конкурсі проєктів бюджету участі Менської громади. Зараз у бібліотеці є безкоштовний доступ до інтернету, вільна зона Wi-fi, комп'ютерна техніка, кольоровий принтер, проєктор, екран та м'які меблі. На читачів чекають нові книжки, для дітей та молоді настільні ігри.

І про плани

 Планів у бібліотекарів багато. Менська публічна бібліотека  планує створення антикафе BookSpase і залучає кошти на відкриття сучасного простору через краудфандингову платформу "Велика ідея". Менські школярі створили проморолик про антикафе та розмістили свою ініціативу на платформі спільнокошту. 

                             Чернігівський регіональний офіс Програми "U-LEAD з Європою" 
    
     
   


















Немає коментарів:

Дописати коментар