середу, 15 квітня 2020 р.

«Бібліотека + громада: разом до успіху!»

23 листопада 2018 року - День народження Комунального закладу “Менська публічна бібліотека”. Так, на сьомій сесії двадцять третього скликання, депутати Менської міської ради прийняли відповідне рішення.
Для когось дане рішення було довгоочікуваним та бажаним, у когось воно викликало протилежні емоції. Хтось з цікавістю став спостерігати: “що ж буде далі, а декому було байдуже. На тлі великих скорочень бібліотечних працівників та закриття бібліотек відкриття нової книгозбірні – неординарна подія не тільки для м. Мена, а й всієї громади.
Рішення прийнято і це тільки початок роботи, спрямованої на створення нового сучасного бібліотечного простору з інноваційними та креативними формами роботи.
До складу закладу ввійшли 16 сільських філій, 3 філії - краєзнавчо - інформаційних центри та міська бібліотека.
Філії отримали майно з районної комунальної власності, а міська бібліотека розпочала свою роботу з нуля.
Більше року кропіткої роботи відмежовувало нас від хвилюючого моменту відкриття закладу.
Але головне, мережа бібліотечних закладів ОТГ була збережена, всі працівники, яких наказом директора ЦБС попередили про скорочення, мали роботу, а слова міського голови, що він прикладе всі зусилля, щоб створити нову, сучасну бібліотеку надихали колектив на цікаву працю, гарний результат, впевненість в завтрашньому дні.
Цілий рік міська бібліотека працювала без користувачів, як методичний центр для філій. Впровадження УДК, робота по приведенні фондів в відповідність до вимог сучасності, робота над покращенням умов праці працівників філій, проведення семінарів - це ті питання, що вирішувались протягом року.
Але основний напрямок роботи - це створення сучасного нового простору міської бібліотеки, яка буде корисна всім жителям та гостям громади.
Приміщення другого поверху міського будинку культури, виділене для розміщення закладу - світле, просторе, але з обшарпаними стінами, пошкодженими пліснявою, потребувало ремонту. Біля 200 000 грн. було витрачено з місцевого бюджету на ремонтні роботи, після чого приміщення було просто не впізнати. Але попереду було придбання меблів та оргтехніки, комплектування фонду.
Тому кошти, передбачені Постановою КМУ для облаштування простору міської публічної бібліотеки, були вкрай необхідні. Отримання коштів дало можливість замовити спеціалізовані меблі від Миколаївської фабрики “Ренесанс”, закупити і встановити оргтехніку та придбати книжки.
Колектив розумів, що в громаді багато проблемних питань, що потребують фінансового вирішення, і тому одним із напрямків роботи було залучення коштів з інших джерел. Близько 38 000 гривень на потреби бібліотеки були перераховані депутатами різних рівнів.
Бажання ,скоріше запросити перших відвідувачів не давало нам спокою і стимулювало до позаурочної роботи. А скільки у нас було помічників. Це колектив Менської міської ради, відділу культури, будинку культури, краєзнавчого музею, молодіжної ради, релігійних общин, всіх не перелічити.
І ось довгоочікуваний день - 28 січня 2020 року, день відкриття Комунального закладу ”Менська публічна бібліотека”- супер ведучі (міський голова та начальник відділу культури), .багато гостей, подарунків, посмішок.
Перші місяці роботи промайнули дуже швидко, весело та гамірно. Публічна бібліотека стала багатофункціональним культурним центром громади для всіх верств населення.
Основними факторами успіху є всебічна підтримка керівництва громади, відданий колектив та вдячні відвідувачі. А за словами Геннадія Примакова, Менського міського голови, створення публічної бібліотеки у громаді – це є одне з найбільш вагомих досягнень громади у 2019 році, проект створення публічної бібліотеки був прописаний у стратегії розвитку громади, яку писали за підтримки регіональних експертів Програми «U-LEAD з Європою» в Чернігівській області.




Немає коментарів:

Дописати коментар