понеділок, 5 грудня 2022 р.

Філософська кав’ярня «І словом, і розумом, і життям мудрець»

 3 грудня виповнюється 300 років від дня народження великого сина українського народу, мислителя, філософа, письменника, педагога Григорія Савича Сковороди. Він і через три сотні літ залишається нашим сучасником, чиї мудрі поради допомагають і ще будуть допомагати нашому народу. Прилучитися до його мудрості, світлого поетичного слова справа честі й для нас. Ми маємо щасливу нагоду пройтися стежками його життя, перечитати сторінки його творів. Двадцять п’ять років мандрував дорогами України незвичайний подорожній, проповідуючи серед народу свої філософські та соціальні погляди. У своїх філософських працях він обстоював ідею рівності між людьми, права кожного, незалежно від соціального становища, на щастя і волю, вважаючи волю найвищим досягненням людини. Шлях до ідеального суспільства він бачив у вихованні нової людини через самопізнання, доступне їй завдяки розуму і внутрішньому чуттю. Він вмів насолоджуватися кожною миттю життя. У своїх творах саме цього і вчить кожного з нас: «Шукаємо щастя по сторонах, по віках, по станах. А воно скрізь і завжди з нами, як риба у воді, так ми в ньому. Не шукай його ніде, коли не знайдеш скрізь. Воно преподібне до сонячного сіяння: відкрий тільки вхід йому в душу свою». 

До ювілею відомого українського філософа в Бахмацькій центральній бібліотеці відбулась філософська кав’ярня «І словом, і розумом, і життям мудрець». Бібліограф центральної бібліотеки Яна Гросман представила буклет «Григорій Сковорода: цікаві факти про українського мандрівного філософа», виданий бібліотекою. До уваги користувачів презентовано книжково-ілюстративну виставку «Український Сократ». Ведучими заходу були учні Бахмацької ЗЗСО І-ІІІ ст. № 4 Єлизавета Охотник  та Анастасія Тищенко . Проникливо декламували твори митця Кузьменко Поліна та Тищенко Анастасія.
У ніч на 6 травня російські окупанти знищили на Харківщині музей Григорія Сковороди, висловлювання якого цілком актуально звучать і сьогодні. Кожне його слово доводить, що ворог може розбомбити наші музеї та будинки, загрожувати та шантажувати, але він не забере нашої пам'яті та нашого стійкого бажання відстояти незалежність України.

Джерело доступу: https://www.facebook.com/groups/252107688573286/posts/1562712777512764/




 

Немає коментарів:

Дописати коментар