середу, 31 січня 2024 р.

Година-реквієм "Згадаймо юність, що горіла в Крутах"

 "Згадаймо юність, що горіла в Крутах" – годину-реквієм під такою назвою провели бібліотекарі Талалаївської публічної бібліотеки С. А. Джежуля та Л. М. Яременко у 10-Б класі місцевого ліцею.
29 січня в Україні відзначають річницю бою під Крутами, який для Українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність.
Тоді, 106 років тому, українські вояки й добровольці зупинили на кілька днів наступ більшовиків на Київ. У той час у Бресті тривали переговори між Українською Народною Республікою та країнами Четверного союзу щодо мирного договору. 9 лютого 1918 року його підписали. Цей документ визнав незалежність Української Народної Республіки і став підставою для надання військової допомоги Україні у відбитті російської агресії.
Міжнародне визнання української незалежності – це те, чим завдячуємо героям Крут. Затримавши російського ворога на чотири дні біля залізничної станції Крути, київські юнаки дали змогу УНР розгромити повстання російської п’ятої колони під назвою «повстання на заводі Арсенал» у Києві, а головне – укласти мирний договір із країнами Четверного союзу й досягнути визнання УНР суб’єктом міжнародних відносин.
У Крутах вирішувалася доля молодої української держави. Кілька сотень відважних юнаків та чоловіків зробили свій вибір – виступили проти російської військової агресії, стали на захист України. Вони були різного походження: діти селян, робітників, священників; військові, студенти, гімназисти. Хтось мав бойовий вишкіл, а хтось уперше взяв до рук зброю.
Крути – місце катувань і розстрілу 27 полонених студентської чоти, які заблукали в темряві й повернулися до станції Крути, що на той час уже була зайнята більшовиками. За понад сто років у росіян не змінилися способи ведення війни. В сучасному збройному протистоянні армія РФ так само несе на окуповані території мародерство, масові вбивства, катування, ґвалтування, викрадення представників місцевого самоврядування, священників, журналістів, активістів. 

Джерело доступу: https://www.facebook.com/100040379149260/posts/1088502319172396/



 


Немає коментарів:

Дописати коментар