понеділок, 22 червня 2020 р.

Дослідження Дениса Дрозда «Село Єліне. Історичний екскурс»

До Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв Другої світової війни центральна бібліотека презентує нове видання – дослідження Дениса Дрозда «Село Єліне. Історичний екскурс». Автор – історик за фахом, працює в «Музейно-меморільному комплексі партизанської слава «Лісоград» – філії Чернігівського обласного історичного музею ім. В. В.Тарновського, досліджує події Другої світової війни, що відбувались на території Сновського району. Наші користувачі уже знайомі з його роботою «Бойові дії на території Сновського району 1941 і 1943 років», яка представлена під час Сновської краєзнавчих читань у центральній бібліотеці і увійшла до третього випуску цих читань за темою «Наш край в період Другої світової війни».

І ось нові дослідження Дениса Дрозда, основою якого стало вивчення документальної бази, перш за все під час написання розділу «Трагедія с. Єліне, березень 1942 року».

Автор стверджує, що Друга світова війна за своїми руйнівними наслідками, втратами сторін і жертвами серед цивільного населення не має аналогів у світовій історії.

На сьогоднішній день достеменно відомо, що 23 та 26 березня с. Єліне знищено повністю – 519 дворів. Також 23 березня 1942 року повністю знищено х. Муриха, частково села Містки та Млинок. Закатовано 346 чоловік цивільного населення (більшість єлінці).

Видання буде цікаве всім, хто вивчає історію рідного краю.





Немає коментарів:

Дописати коментар