вівторок, 2 червня 2020 р.

Книгозбірні Семенівської ОТГ

Бібліотекам КЗ "Семенівська ЦБС", які вже стали культур­ним і творчим центром Семенівської ОТГ, є що запропонувати своїм читачам. Вони активно розширяють спектр своїх послуг для задоволення інформа­ційних потреб жителів міста і сіл району.
Завдяки великому ба­жанню зробити книгозбірні кращими та цікавішими ко­лектив бібліотечних закла­дів постійно впроваджує нові інноваційні форми ро­боти, оновлює фонд, про­водить різні заходи тощо. Книгозбірні Семенівської ОТГ - це місце, де не тіль­ки можна взяти книгу, а й зустрітися з однодумцями, поспілкуватися, поділити­ся думками, обговорити проблеми, взяти участь у різноманітних заходах.
Завжди гостинно зу­стрічає своїх учасників бібліотечний клуб цікавих зустрічей «Світлиця» цен­тральної районної бібліо­теки та клуб «Співрозмов­ник» бібліотеки для дітей, які набули широкої попу­лярності серед населення громади. Частими гостями закладів є і наші місцеві краєзнавці, поети, худож­ники, майстри прикладного мистецтва, які мають змогу демонструвати свої талан­ти...
Цікавий відпочинок біб­ліотеки пропонують не тільки жителям Семенівки, а й багатьох сіл району.
Свою діяльність бібліо­теки розширюють за межі закладів. Сільські бібліо­текарі активно займають­ся книгоношенням, прово­дять різні заходи.
У цьому році бібліоте­карі центральної районної бібліотеки запровадили ноу-хау для хворих район­ної лікарні, у терапевтич­ному відділенні якої облаштували куточок з книгами та періодичними видання­ми, сподіваючись, що чи­тання допоможе пацієнтам відволіктися від хвороби і налаштує на потрібний лад, а співпраця між наши­ми закладами буде розши­рюватися.
Важливою складо­вою роботи центральної районної бібліотеки стала реалізація проекту «Біблі­отека в інтерактивному медіа-середовищі», од­ним із направлень якого є представлення бібліотек району в Інтернет-просторі на державних сайтах та у соціальній мережі «Facebook».
З радістю повідомляємо, що в центральній районній бібліотеці та бібліотеці для дітей організована зона особистого простору Wi-Fi. Кожен читач в затишній ат­мосфері може безкоштов­но скористатися виходом в Інтернет зі свого мобільно­го телефону або ноутбука.
Сьогодні книгозбірні є тими установами, які мо­жуть консолідувати гро­мадськість для вирішення соціальне значущих проблем і беруть участь у ста­новленні громадянського суспільства в країні. Одні­єю з прогресивних форм взаємодії бібліотек КЗ «Се-менівська ЦБС» з різними установами та організаці­ями є соціальне партнер­ство. Це взаємодія з орга­нами влади, Семенівським бюро правової допомоги та Семенівським міським центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді; партнерство у сфері освіти, із закладами культури, інформаційними органі­заціями (ЗМІ), з відділом прикордонної служби «Семенівка»; партнерство з громадськими організа­ціями: Семенівським районним відділенням Укра­їнської Спілки ветеранів Афганістану та Спілкою ліквідаторів наслідків ава­рії на ЧАЕС Семенівщини; а також з ДП "Семенівське лісове господарство", яке постійно передплачує для бібліотек видання «Лісо­вий і мисливський журнал» та «Ліси Чернігівщини».
При 10 бібліотеках гро­мади діють Публічні цен­три регіональної інформа­ції, які ведуть бази даних щодо розвитку регіону, здійснюють оперативне ін­формаційне забезпечення членів ОТГ.
Перетворення бібліотек на культурні центри грома­ди, на центри спілкування та дозвілля - це наближення бібліотек до духовних потреб населення. Але дуже важливо, щоб у по­шуках нетрадиційних форм бібліотеки не втра­тили основне своє при­значення – формування мислячого читача, щоб усі заходи органічно допов­нювалися посиланнями напершоджерела, пробуджу­вали читацький інтерес і спонукали пасивних глядачів ставати активними користувачами.
Бібліотеки є важливими для повноцінного розвитку суспільства, і це беззапе­речний факт. Можна наве­сти достатньо прикладів успішної трансформації книгозбірень у сучасні соціокультурні центри гро­мад. Сподіваємося, що та­кий позитивний процес не омине і КЗ «Семенівська ЦБС».




Немає коментарів:

Дописати коментар