пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

Година пам’яті «Ти в душі моїй, Україно»

У Кучинівському філіалі Сновської публічної бібліотеки пройшли заходи до дня пам’яті поета-земляка Леоніда Тереховича.
Година пам’яті «Ти в душі моїй, Україно». Учасники заходу читали вірші, згадували, яким був поет, як жив, як боровся з несправедливістю, пропагував патріотизм, національну свідомість.
В бібліотеці охочі можуть ознайомитися з викладкою літератури «Моє життя не крок в німій колоні».
Односельці вшанували пам'ять поета і поклали квіти на його могилу, світла пам’ять про Леоніда Тереховича завжди житиме в наших серцях.

Джерело доступу: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02ak2AAM5SiBmHVNVzg4UuF6C4sBB9oznKXwYsawAPJCxgCy8pNCcHFG7v52vro1xSl&id=100064712351631



Мистецький марафон «Незламні, а значить – ВІЛЬНІ!»

 21 серпня Сновська публічна бібліотека та бібліотека-філіал для дітей долучилися до мистецького марафону «Незламні, а значить - ВІЛЬНІ!».
Всі охочі могли придбати видання Сновської публічної бібліотеки та взяти участь у безпрограшній лотереї. Вторговані кошти будуть передані на основу та тканину для маскувальних сіток, що і є метою марафону.
Для маленьких мешканців міста діяла патріотична фотозона «Незалежність окриляє» та акція «Квітуй у серці, моя Україно», де діти малювали та залишали побажання нашій незламній державі.
Єднаймося! Разом ми – сила! Разом до Перемоги!

Джерело доступу: https://www.facebook.com/100064712351631/posts/919706753529728/?rdid=04AdQISsSd7IPIqD

 





"Це – моя Україна"

 З нагоди Дня Незалежності України КЗ "Публічна бібліотека" Сухополов'янської сільської ради організувала книжково-інформаційну виставку "Це - моя Україна", огляд якої було проведено для працівників та клієнтів Прилуцького районного відділу філії Державної установи "Центр пробації" в Чернігівській області.
Переглядаючи літературу книжкової виставки, присутні більше дізналися про Україну, її народ та його героїчний шлях до здобуття самостійності, ознайомилися з ключовими подіями нашої історії та легендарними особистостями нашого минулого.

Джерело доступу: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0n7m39tL8RdKM6HDdYuPyFkbuB3Dtfe2UBFkjViGgQY7jf9qs17DrS4Tp7LPLhfGdl&id=100091125811755



четвер, 22 серпня 2024 р.

Відкриття виставки «Мовні вправи»

 20 серпня у "Публічній бібліотеці" Бобровицької міської ради відбулось відкриття виставки «Мовні вправи» за сприяння Port of Culture та фундації Artists Support Ukraine, а також командної роботи бібліотеки та Бобровицької ГО «Культурний андеграунд». Виставка складається з творів сучасних художників, що працюють з темою національної ідентичності й віднаходять свої власні голоси: Алевтини Кахідзе, Кулани Світлинич, Валерія Ведути, Тетяни Хорошун, Ельтурана Мамедова.
Крім експозиції виставки, у день відкриття пройшла дискусія з експертами на тему: "Мова Перемоги: роль української мови в реаліях війни".
Розмову вели про коріння мовної проблеми, знищення московитами носіїв української мови. Про те, як росіяни захищають свій мовний простір, знищуючи наш у ці дні. Також наголошували на тому, що потрібно читати книги, як допомагає книга у вивченні мови. Говорили про наші діалекти, зокрема, Ярославську говірку, відродження мови шляхом фольклору та відродження нашої нематеріальної спадщини, чому потрібно знати своє і передавати ці знання наступним поколінням.
Серед запрошених на захід були представники керівництва громади в особі Юлії Петренко, заступника Бобровицького міського голови, ЗМІ, освіти та культури, наші читачі та добрі друзі бібліотеки.
Родзинкою заходу стало виконання чуттєвих поезій від пані Тетяни Череп-Пероганич, автентичний спів Ангеліни Зарубіної та мелодії від народної артистки України Світлани Мирводи.
« Що може бути для нас – українців, ближче і відповідальніше - як знання і спілкування нашою милозвучною, чарівною, солов’їною мовою!
Такі заходи, як ковток свіжого повітря у нашому повсякденному житті», - коментує відвідувачка заходу.

Джерело доступу: https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=554253376948509&id=100070915545176&mibextid=qi2Omg&rdid=RAuOYNP7y252mkE6





Гра-мандрівка "Хай в серці кожної дитини живе любов до України"

Україна - наш рідний край, земля, де ми народилися, уперше побачили й пізнали світ, почули колискову пісню, рідну мову.
Кожен народ любить свою Батьківщину, робить усе для процвітання своєї держави, для її слави, свободи. Ми усім серцем любимо нашу країну, хочемо, щоб вона  процвітала, була сильною, завжди вільною і незалежною.
Напередодні Дня Незалежності в Коропську публічну бібліотеку завітали представники покоління незалежних українців, які будуть розбудовувати нашу країну. Ми із ними вирушили в уявну подорож Україною – гру-мандрівку "Хай в серці кожної дитини живе любов до України".
Діти чудово орієнтуються в символах держави, знають природу свого краю, не забувають народознавство - швидко і правильно доповнювали прислів'я.
Можуть бути поетами - римували вдало вірші. Рекламували українські товари. Брали участь у літературному конкурсі.

 Джерело доступу: https://www.facebook.com/100063511064501/posts/1045496124244080/?mibextid=xfxF2i&rdid=qaUOZAuQzhVqx9p3





середа, 14 серпня 2024 р.

Презентація книги "Чернігів у війні - 2022: голоси очевидців"

 Кожен спогад важливий для того, аби наші нащадки знали справжню історію цієї війни. Саме тому важливо зафіксувати якомога більше, доки пам'ять ще зберігає всі подробиці.
У цьому переконані упорядники збірки інтерв'ю "Чернігів у війні - 2022: голоси очевидців".
Презентація книги відбулася 12 серпня у Чернігівській ЦБ ім. М. М. Коцюбинського за участі авторів проєкту – начальника Управління культури та туризму ЧМР Олександра Шевчука, заступниці начальника, членкині редакційної групи проєкту, кандидатки історичних наук Катерини Литвин, представника Українського інституту національної пам'яті Сергія Бутка, голови Чернігівської районної ради Тетяни Кузнєцової-Молодшої.
Запис цих спогадів розпочався у травні 2022 і триває досі. До першої збірки увійшли 24 інтерв’ю з Чернігова та 16 населених пунктів Чернігівського району: смт Михайло-Коцюбинське, сіл Іванівка, Лукашівка, Ягідне, Киїнка, Новий Білоус, Рівнопілля, Старий Білоус, Юр’ївка, Левоньки, Льгів, Велика Вісь, Вишневе, Бутівка, Полісся та м. Городня.
При транскрибуванні мовлення респондентів дослідники намагалися максимально зберегти особливості місцевого діалектного мовлення. Кожне інтерв'ю супроводжується QR-кодом, за допомогою якого можна перейти на аудіозапис із «живим» мовленням респондента.
Але записаного матеріалу значно більше, тож проєкт триватиме й надалі. Наразі записані свідчення від 218 респондентів із 25 деокупованих населених пунктів Чернігівщини і трьох мікрорайонів Чернігова, які найбільше постраждали навесні 2022 року. Триває робота з передавання повних текстів транскриптів аудіозаписів на державне зберігання до Інституту рукопису Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського.
Наразі очікується з друку англійський переклад збірки, адже є надзвичайно важливим, аби в Європі дізнавалися правду про цю війну безпосередньо від очевидців.
Проєкт реалізується за підтримки Фонду “Партнерство за сильну Україну”, який фінансується урядами Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.
Книга буде доступна в ЦБ ім. М.М. Коцюбинського та на всіх наших філіях.

Джерело доступу: https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=890977996400597&id=100064652143234&rdid=4NoYWAu4cKBmN03Y



вівторок, 13 серпня 2024 р.

"Жива" бібліотека у Тростянці

У Тростянецькій бібліотеці-філії Парафіївської ТГ 11 серпня відбулися "живі читання". Головна героїня "Живої бібліотеки" поетеса, волонтерка і просто неймовірна жінка Ірина Вазерцева. 

Захід провели на подвір'ї завзятого садівника та виноградаря Віктора Лукасевича. Учасниками незвичного заходу стали старшокласники місцевого ліцею та гості із Прилук і Києва.

Як Бахмацька бібліотека святкувала День молоді

 З нагоди святкування Дня молоді у місті відбувся чудовий захід, в якому взяла участь Бахмацька центральна бібліотека. Зона бібліотеки зацікавила молодь креативністю, яскравістю, різноманітними локаціями. Усі охочі мали можливість поглянути у своє майбутнє за допомогою бібліомагії – ворожінню на поезії поетів рідного краю, та зіграти у літературну гру-вікторину «Я у світі книжок», а переможці отримали книжкові закладинки. Молодь із захопленням переглядала книжкову виставку «Українська молодь читає», на якій було представлено книги українських письменників та різноманітні україномовні видання. Радіємо, що наша молодь любить читати, орієнтується у світі книжкових новинок.

Джерело доступу: https://www.facebook.com/groups/252107688573286/posts/1947152085735496

 





понеділок, 12 серпня 2024 р.

Занятті з психосоціальної підтримки "Інтуїтивне, правопівкульне малювання"

 У час війни спокій та рівновага схожі на вершини, яких дістатися важко. Проте дуже необхідно, аби продовжувати виконувати звичні справи.
Саме тому юні читачки Корюківської публічної бібліотеки на занятті з психосоціальної підтримки наповнювалися хорошими емоціями, переключалися. Працювали у техніці арттерапевтичного напрямку "Інтуїтивне, правопівкульне малювання".
Така техніка допомагає вивільнити свої емоції через фарби, заспокоїтися, позбавитись від внутрішніх бар’єрів, набути внутрішньої гармонії, проявити індивідуальність. А ще цей метод допомагає збільшити мозкову активність у п’ять разів, що стане в пригоді під час освоєння нового навчального матеріалу.
Дівчата із задоволенням поринули у творчий процес. Малюнки вийшли дуже гарні, емоційні. Створювали враження легкості й романтичності.
Заняття інтуїтивним малюванням стало не лише надихаючим та захоплюючим, але й допомогло повірити у свій талант абсолютно кожній учасниці.

Джерело доступу: https://www.facebook.com/korlibrary/posts/pfbid02zjcdUPVGvjP9Q2wr5QwihCuEpCwaQFwWpmm6vFQ8mmztdg2J5owcBRs5n25rqodl

 


Бібліодрайв для молодих, активних, креативних!

 12 серпня Україна відзначає День молоді. Це свято юності, літа і позитиву – гарна нагода привітати юнаків і дівчат, а також всіх, хто молодий душею. З нагоди Дня молоді Сновська публічна бібліотека підготувала та провела «Молодіжний бібліомікс» для студентів Сновського ВПУЛГ. Цей день бібліотечні працівники прагнули зробити незабутнім з цікавими конкурсами та іграми. Позитивна та дружня атмосфера налаштувала молодь на взаємодію і спілкування.
Також для користувачів у бібліотеці представлена книжкова виставка «Молоді про молодь», яка буде цікавою сучасній молоді і всім, хто відчуває себе молодим.

Джерело доступу: https://www.facebook.com/100064712351631/posts/913280784172325/?rdid=RDR3mF50c1fRT4F2




вівторок, 6 серпня 2024 р.

"Бібліотечне літо" триває...

 У Городнянській центральній бібліотеці 5 серпня стартували чергові літні активності в бібліотеці "Бібліотечне літо". Аби цікаво провести час на літніх канікулах, у бібліотеці зібралася вже п'ята група дітлахів, на яких очікують веселі ігри, конкурси, різноманітні розваги, приємне спілкування.
Першого дня діти завжди знайомляться один з одним. Сьогодні грали в ігри та говорили про дружбу. Чудово провели час у компанії представників Програми CLEAR, які залишили дітей усміхненими, задоволеними та щасливими.
Бібліотечне літо у Городнянській бібліотеці дійсно насичене. Для дітей проводять квести, майстер-класи з приготування смаколиків (тістечко "Картопелька", бургер), зустрічі з цікавими людьми, організовують екскурсії до Менського зоопарку, пожежно-рятувальної частини, місцевого краєзнавчо-історичного музею, міського будинку культури, школи мистецтв тощо. 

Більш детально ознайомитись з інформацією про літні активності в бібліотеці "Бібліотечне літо" можна на сторінці бібліотеки у фейсбуці: https://www.facebook.com/profile.php?id=100064942740181



 

Відкриття виставки «Мовні вправи»

В Центральній бібліотеці ім. М. М. Коцюбинського відкрилася виставка «Мовні вправи». Ця подія об'єднує роботи українських митців, присвячені темам мовної ідентичності, деколонізації та ролі української мови в нашому щоденному житті, підкреслюючи її відмінність від мови сусіда-агресора.
Виставка включає твори таких художників, як Алевтина Кахідзе, Оля Федорова, Михайло Алексеєнко, Елтуран Мамедов та інші, які переосмислюють колоніальний досвід України через мистецтво. Вона складається з плакатів, двох аудіоробіт та однієї відеороботи, які можна відкрити по QR-коду. Експозиція демонструватиметься до 20 серпня.
Проєкт реалізовано за підтримки фундації Artists Support Ukraine, а також агенції та ГО Port of Culture.
Також в рамках заходу відбулася дискусія на тему «Мовні вправи: трансформація говірок та синергія діалектизмів чернігівських родин». У ній взяли участь мовознавці, історики та носії й збирачі чернігівських діалектів.
Журналіст та мовознавець Олексій Маслов окреслив відмінності таких понять як мова, діалект, говірка, суржик, наголосив на унікальності та надзвичайній важливості чернігівських діалектів для розвитку української мови.
Журналіст та історик Олександр Ясенчук розповів про історію творення діалектів на Чернігівщині та дослідження й відкриття, які зробили видатні мовознавці, вивчаючи чернігівські говірки.
Наталія Лук'яшко та Світлана Приходько познайомили слухачів з ріпкинським та куликівським діалектом, зокрема говіркою села Горбове.
Разом з доповідачами учасники події відгадували значення діалектних слів, ділилися словами з інших районів Чернігівщини, слухали народні пісні, роздумували над тим, як зберегти наші унікальні діалекти в ситуації, коли вони опинилися на межі зникнення.
Розмова вийшла надзвичайно цікавою, конструктивною та надихаючою на нові проєкти. Дуже дякуємо всім учасникам за їхню роботу зі збереження говірок і за те, що поділилися зі слухачами своїм доробком.

Джерело доступу: https://www.facebook.com/100064652143234/posts/883313613833702/?rdid=bRaIgypItIsviLgA