вівторок, 6 серпня 2024 р.

Відкриття виставки «Мовні вправи»

В Центральній бібліотеці ім. М. М. Коцюбинського відкрилася виставка «Мовні вправи». Ця подія об'єднує роботи українських митців, присвячені темам мовної ідентичності, деколонізації та ролі української мови в нашому щоденному житті, підкреслюючи її відмінність від мови сусіда-агресора.
Виставка включає твори таких художників, як Алевтина Кахідзе, Оля Федорова, Михайло Алексеєнко, Елтуран Мамедов та інші, які переосмислюють колоніальний досвід України через мистецтво. Вона складається з плакатів, двох аудіоробіт та однієї відеороботи, які можна відкрити по QR-коду. Експозиція демонструватиметься до 20 серпня.
Проєкт реалізовано за підтримки фундації Artists Support Ukraine, а також агенції та ГО Port of Culture.
Також в рамках заходу відбулася дискусія на тему «Мовні вправи: трансформація говірок та синергія діалектизмів чернігівських родин». У ній взяли участь мовознавці, історики та носії й збирачі чернігівських діалектів.
Журналіст та мовознавець Олексій Маслов окреслив відмінності таких понять як мова, діалект, говірка, суржик, наголосив на унікальності та надзвичайній важливості чернігівських діалектів для розвитку української мови.
Журналіст та історик Олександр Ясенчук розповів про історію творення діалектів на Чернігівщині та дослідження й відкриття, які зробили видатні мовознавці, вивчаючи чернігівські говірки.
Наталія Лук'яшко та Світлана Приходько познайомили слухачів з ріпкинським та куликівським діалектом, зокрема говіркою села Горбове.
Разом з доповідачами учасники події відгадували значення діалектних слів, ділилися словами з інших районів Чернігівщини, слухали народні пісні, роздумували над тим, як зберегти наші унікальні діалекти в ситуації, коли вони опинилися на межі зникнення.
Розмова вийшла надзвичайно цікавою, конструктивною та надихаючою на нові проєкти. Дуже дякуємо всім учасникам за їхню роботу зі збереження говірок і за те, що поділилися зі слухачами своїм доробком.

Джерело доступу: https://www.facebook.com/100064652143234/posts/883313613833702/?rdid=bRaIgypItIsviLgA

 




Немає коментарів:

Дописати коментар