середа, 16 жовтня 2024 р.

Майстер-клас у техніці coffee-art "Осінь у кавових відтінках"

15 жовтня у Корюківській публічній бібліотеці панував кавовий настрій!
У читачів була чудова нагода навчитись малювати у техніці coffee-art на майстер-класі "Осінь у кавових відтінках".
Малювання кавою дозволяє висловити свої емоції, почуття, а приємний аромат заспокоює та надихає. Трішки фантазії та поради бібліотекарки допомогли юним художникам створити чудові картини з осіннім сюжетом.
Дітям було цікаво малювати кавою. Адже на папері вона виглядає захоплююче і вражає своєю незвичайністю та неповторністю. Учасники майстер-класу отримали позитивні емоції, моральний відпочинок та незабутні враження.

Джерело доступу: https://www.facebook.com/korlibrary/posts/pfbid0EcGYdhWXjnZW857EobL4A28KPRpr42BWZzdH6dTH42xuEvJDH8TphgJ4ex3iYySQl


Бібліореверс «Цінуймо хліб, бо це - життя»

 У 2006 році з ініціативи Міжнародного дня союзу пекарів і пекарів-кондитерів було засновано свято – Всесвітній день хліба, і припадає він на 16 жовтня.
Напередодні, 14 жовтня, у ліцеї №6 працівники Прилуцької міської бібліотеки для дітей провели бібліореверс «Цінуймо хліб, бо це - життя». У ході зустрічі здобувачі освіти 6-В класу ознайомилися з історією появи найпоширенішого харчового продукту у житті людини та розкрили значення хліба як найбільшої святині українців.
Тема хліба і хліборобської праці є одвічною темою у літературі. Народна скарбниця мудрості зберігає багато пісень, прислів’їв та загадок. Учні поєднували вислови та розгадували загадки.
Паляниця, коровай, буханець, калач, булка – так величають хліб в Україні. А як називають хліб в інших народів, присутні дізналися з презентації.

Джерело доступу: https://www.facebook.com/100009948396764/posts/2301135446894713/?rdid=mfhdOuNwamrmzn0g

 


понеділок, 14 жовтня 2024 р.

Літературно-музична програма "Український романс і поезія"

10 жовтня в читальному залі Ріпкинської бібліотеки для дорослих відбулась літературно-музична програма "Український романс і поезія".
Гарний настрій усім, хто прийшов на захід, створив чудовий дует – редактор Чернігівської обласної газети "Світ-інфо" та літературно-мистецької газети "Струна" Петро Антоненко, який виконував написані ним романси на вірші чарівної поетеси з Прилук Світлани Коробової. Пані Світлана читала нові свої поезії. Відвідувачі також мали змогу відкрити ще одну грань таланту Світлани Коробової - дизайн одягу, переглянувши ряд відеокліпів з її творчими роботами.
Час промайнув непомітно і щойно відлунали останні акорди - глядачі дякували цьому неповторному дуетові щирими оплесками.
На згадку про цю теплу зустріч гості подарували книгозбірні збірочку поезій Світлани Коробової та Петра Антоненка "Інтим осінньої весни" з дарчим написом та газети "Світ-інфо" і "Струна". 

Джерело доступу: https://www.facebook.com/100066384555853/posts/860259009530243/?rdid=qqGhMitGEogyZydW

 


пʼятниця, 11 жовтня 2024 р.

Виставка черкаських художників Івана Дороша та Віри Кравченко «Черкаський край – земля Тараса, пісень і золота зерна»

 10 жовтня в Прилуцькій  міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти відкрилась виставка черкаських художників Івана Дороша та Віри Кравченко «Черкаський край – земля Тараса, пісень і золота зерна».
Черкаські митці презентували прилучанам свої олійні роботи, створені протягом останнього року на виїзних пленерах.
Роботи обох художників схожі кольоровою гамою і тематикою – в основному це місцеві краєвиди у різні пори року.
Іван Іванович і Віра Володимирівна розповіли про свій шлях у професію художника-оформлювача, познайомили з творчою біографією.
Валентина Марченко, вчитель образотворчого мистецтва гімназія №3 ім. С.Шовкуна розповіла присутнім, як випадок звів її з цими творчими людьми. У своєму емоційному виступі вона додала, що художники це саме ті люди, які уміють зупинити історичну мить пензлем.
Про мистецький доробок схвально відгукнулись прилуцькі художники Євген Постульга, Олександр Гузєв, Петро Бойко, Раїса Лябах та ін.
Директорка книгозбірні Людмила Зубко привітала усіх гостей, а зокрема художників, із прийдешнім Днем художника, а черкащан – з першою виставкою в Прилуках. Вона побажала митцям нових напрацювань і подарувала на згадку про наше місто книгу Олександра Забарного про прилуцьких митців «По обидва береги серця».

Джерело доступу:  https://www.facebook.com/100069618078650/posts/851058593891402/?rdid=Ccu7l2jBqXaA6Wka




Презентація літературного проєкту "Слідом за #Голосами"

 10 жовтня у приміщенні КЗ «Публічна бібліотека» Сухополов’янської сільської ради відбулася презентація унікального літературного проєкту "Слідом за #Голосами", який представляла директорка Львівської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Романа Іваничука та засновниця Всеукраїнського форуму військових письменників, упорядниця книги-антології #Голоси Тетяна Пилипець. Разом з нею всі присутні мали змогу послухати, щось запитати, побажати та обійняти Володимира Коротю (ПОВСТАНЦЯ) – українського письменника, громадського діяча, військовослужбовця, «Народного героя України», одного з авторів антології #Голоси, та власних книг «Пригоди фантома», «Роздуми фантома про державотворення»; та Ольгу Криштопу – українську волонтерку, громадську діячку з Львівщини, письменницю, авторку щемливих поезій.
Збірка #Голоси, яка вже була у фонді книгозбірні за сприяння Українського інституту книги, зазвучала для всіх по-новому й стала справді живим зв’язком з людьми, що пишуть для нас із фронту та є творцями новітніх сторінок історії України, її культури, літератури.
Дякуємо всім гостям, учасникам мандрівного літературного туру містами України за неймовірну зустріч, тепло їх сердець і творчість наших найдорожчих Захисників, за подаровану бібліотеці цілу добірку книг, які вже незабаром будуть на полицях у відкритому доступі, яскравий приклад незламності духу, стійкості, патріотизму, підсилення віри у нашу неодмінну ПЕРЕМОГУ.

Джерело доступу: https://www.facebook.com/100091125811755/posts/464467886600735/?rdid=64TQD7rm35ixAYT7

 


пʼятниця, 4 жовтня 2024 р.

Дитячий майданчик у Бобровицькій бібліотеці для дітей

 Бобровицька бібліотека для дітей рада повідомити про відкриття дитячого майданчика у своєму затишному та сонячному дворику. Дитячий майданчик - це місце, де діти не тільки збираються для ігор, спілкування та розвитку, але й на додачу гармонійно розвиваються. Це місце, де діти вчаться спілкуватися, ділитися та розвивати комунікативні навички.

Крім того, важливо, що майданчик тепер може стати центром сімейного відпочинку, забезпечити комфортне та безпечне середовище, де батьки можуть спілкуватися зі своїми дітьми, спостерігати за їх розвитком. Такий спільний час на дитячому майданчику сприятиме формуванню сімейних цінностей.

Дякуємо ChangerX та Бобровицькій міській раді за допомогу у реалізації проєкту "Ідеї дитячих майданчиків".

Вечір-спомин Анатолія Михайловича Чміля

 2 жовтня у Срібнянській центральній бібліотеці відбувся зворушливий вечір-спомин «Пам'ять вічна, як пісня», присвячений 90-річчю від дня народження заслуженого працівника культури України Анатолія Михайловича Чміля (1934–2012). Видатний діяч культури залишив глибокий слід у розвитку мистецтва на Срібнянщині, де протягом 34 років очолював районний відділ культури.
Під час заходу колеги, учасники художньої самодіяльності та друзі поділилися спогадами про людину, яка своїми зусиллями та натхненням створила низку талановитих колективів, що прославили Срібнянський район не лише в Україні, але й за її межами.
Одним із головних досягнень Анатолія Чміля стала чоловіча хорова капела, яку він заснував і перетворив на справжню перлину місцевої культури. Цей колектив здобув звання «народного» і з гордістю представляв Чернігівщину на численних фестивалях та конкурсах, таких як святкування на «Хортиці» та виступи в Києві й Хмельницькому.
Завдяки його невтомній праці також був створений народний жіночий вокальний ансамбль «Віночок», який став справжньою прикрасою району. Ансамбль отримав звання лауреатів республіканських та міжнародних конкурсів, зокрема телетурніру «Сонячні кларнети» та конкурсу «Дружба – 95».
Справжньою візитівкою творчої діяльності Анатолія Чміля стала народна агітаційна художня бригада «Колос», режисером і сценаристом якої він був. Колектив представляв Україну на всесоюзних конкурсах, здобувши перемогу в Уфі, та об'їздив численні області країни, залишаючи по собі незабутнє враження.
На вечорі-спомині бібліотека презентувала бібліографічний покажчик «Анатолій Михайлович Чміль», що став частиною серії «Славетні постаті Срібнянщини». Це видання присвячене життю та творчій спадщині нашого видатного земляка.
Завдяки невтомній праці Анатолія Михайловича Чміля Срібнянщина зберегла і примножила свої культурні традиції. Його ім'я назавжди залишиться в пам’яті як символ самовідданості, творчості й безмежної любові до рідного краю.

Джерело доступу: https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=1105416427847671&id=100051379719227&rdid=wT9z0R8FUbRFxBQ6

 




середа, 2 жовтня 2024 р.

Година патріотичного виховання «Наш дух і воля непоборні!»

1 жовтня в Україні відзначають День захисників і захисниць, День українського козацтва та День Покрови Пресвятої Богородиці.
З нагоди свята у "Публічній бібліотеці" Носівської міської ради відбулась година патріотичного виховання «Наш дух і воля непоборні!». Учасники заходу – клієнти філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області, ознайомились з історією виникнення та традиціями цього свята, поділилися своїми знаннями про українську історію та козацьку епоху, що є символом честі та боротьби за свободу.
У цей день ми вшановуємо сучасних захисників і захисниць України та українських героїв різних епох. Сучасні воїни примножують і розвивають тисячолітні українські військові традиції. Українська армія береже імена героїв минулих епох: від воїнів-русичів і козаків до січових стрільців, вояків армії УНР, УПА та воїнів армій антигітлерівської коаліції під час Другої світової війни. Наступність поколінь знайшла відображення і в елементах одностроїв – головний убір “мазепинка”, нарукавний тризуб. Гасло “Слава Україні! Героям слава!” стало офіційним вітанням українського війська.
В Українській традиції це свято пов’язане з Днем Покрови Пресвятої Богородиці. Тому у 2023 році День захисників і захисниць перенесено з 14 на 1 жовтня у звʼязку з переходом Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на Новоюліанський стиль календаря.
Ідея заступництва Божої Матері – захисниці від ворогів – має глибоке коріння. Пресвяту Богородицю дуже шанували козаки, а Покрова для них була одним із найвеличніших свят, за що й отримала другу назву – Козацька Покрова. Козацькі традиції бережуть і розвивають сучасні захисники і захисниці України.
Це свято – ще одна можливість подякувати Силам оборони України. Ми віримо, що нинішні захисники і захисниці здобудуть перемогу і доземно вклоняємось героям, що віддали своє життя за честь, волю і спокій кожного з нас.

Джерело доступу:  https://www.facebook.com/100023792208100/posts/1757241745078882/?mibextid=xfxF2i&rdid=TT3N9SDgnMMzp6Bo


РозМовний клуб "Паляниця": засідання

 2 жовтня у Коропській публічній бібліотеці відбулося чергове заняття розМовного клубу "Паляниця", темою якого було "Вітання". Модерувала засідання клубу Любов Петрівна Борисенко.
Пані Любов пояснила, як правильно вітатися українською, які форми доречно вживати залежно від часу доби, співрозмовника, конкретних обставин. Виявляється, українська мова має безліч форм привітання, багато фраз, які можна використовувати замість простого "Привіт!"
Практичне заняття показало, скільки альтернатив існує звичним "добрий день", "до побачення".
Учасники клубу збагатили свої знання, розширили словниковий запас, навчилися відрізняти кальку і суржик від чистої літературної української мови.
Кожне заняття будується так, аби набуття розмовних навичок доповнювати, розвивати спілкуванням, обговоренням книг, зустрічами з цікавими людьми, презентаціями творчості. Сьогодні була приємна нагода обговорити нову книгу В.М. Михайленко "Божевільні витівки" та поспілкуватися з авторкою. Майже всі присутні книгу вже прочитали, тому жваво обговорювали сюжет та будували діалог з авторкою в формі "запитання-відповідь".
Також В. Михайленко ознайомила присутніх з книжками Є.Тютюнник, подарованими авторкою.

Джерело доступу: https://www.facebook.com/100063511064501/posts/1078914924235533/?mibextid=xfxF2i&rdid=ZzFyhI584doVgjRx




вівторок, 1 жовтня 2024 р.

Бобровицька бібліотека для дітей – краща бібліотека року!

 У Всеукраїнський день бібліотек Бобровицька бібліотека для дітей отримала нагороду - Почесне звання «Бібліотека року – 2024» – ІІ місце у конкурсі у номінації «Малі бібліотеки» за проєкт «Простір, безпечний для дітей», який реалізовувався у тісній співпраці з БФ "Рокада" за підтримки керівництва громади, депутатського корпусу, друзів та партнерів бібліотеки.

Джерело доступу: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid031Zynoh5YHKHW69SLP2HX93naRXkDEkTNP7hCFzMtfXQMN6mD9tAXfbtUtEmTjX9Jl&id=100070915545176



Всеукраїнський день бібліотек у КЗ "Публічна бібліотека" Бобровицької міської ради

 У Всеукраїнський день бібліотек керівники громади, відділу культури та туризму, добрі друзі бібліотеки віншували працівників, ветеранів, активних читачів КЗ "Публічна бібліотека" Бобровицької міської ради.
Пройшовши значний етап розвитку та вдало адаптувавшись до сучасного світу Публічна бібліотека зі своїми бібліотеками-філіями була й залишається унікальним осередком культурної спільноти громади.
Тут завжди цікаво й, найголовніше, з користю проводять час як юні, так і дорослі відвідувачі.
Невичерпної енергії, творчої наснаги та успіхів у благородній просвітницькій справі бажали бібліотекарям заступник міського голови Юлія Петренко, начальник відділу культури та туризму Людмила Луценко, директор бібліотеки Леся Циба.
Почесними грамотами міської ради, відділу культури та туризму нагороджено активних, енергійних та завзятих бібліотекарів: Оксану Делемень, Інну Ковиршину, Лідію Федько, Людмилу Шидловську, Ольгу Сільченко, Віру Лепеху.
Не обійшлося без дарунків і для колективу: сучасна мікрохвильовка та книги від нашого керівництва, квіти та солодощі від добрих друзів бібліотеки! І справжнім сюрпризом стала величезна посилка нових "смачних" книг від нашої бібліотечної феї пані Марії, яка навіть з далекого зарубіжжя в розпал свята знаходить способи привітати бібліотеку щедрими дарунками.
А головною приємністю дня була нагорода від Української бібліотечної асоціації - зайняте високе 2 місце у Всеукраїнському конкурсі "Краща бібліотека року". Наша бібліотека для дітей стала першою у номінації "Малі бібліотеки". Це не тільки висока нагорода для нашого колективу, а й стимул для нових проєктів, здобутків та перемог.
Родзинкою свята стала презентація книги Ярослава Карпця «Феєрія духу», яка присвячена життю і творчості Павла Тичини. Хто може краще і глибше розповісти про себе, ніж сам Тичина? Тому в основу книги лягли записи із щоденника Павла Тичини, а також авторське бачення життя і творчості видатного генія ХХ століття.
«Тичина – він різний. Тому до нього хочеться повертатися кожному новому поколінню українців, тому його поезія хвилює душі тисяч й мільйонів українців, тому скільки людей – стільки й думок про його творчість» - говорить автор.
Окрасою заходу стали пісні на слова Тичини у виконанні талановитих вихованців Бобровицької школи мистецтв Cоломії Баран та Насті Циби. Присутні були захоплені талановитим прочитанням поезії нашого видатного земляка від переможниць мистецького конкурсу ім. Павла Тичини "Добридень тобі, Україно моя!" Яни Резвін, Єви Супрун та Марії Матвієнко.
На завершення свята прозвучали пісні "Не бував ти у наших краях" на слова Павла Тичини та музику Катерини Калініченко, "Стежина до мого села" на слова та музику Світлани Кабиш від наших колежанок, працівників Бобровицького Будинку культури.

Джерело доступу: https://www.facebook.com/100070915545176/posts/581652370875276/?mibextid=xfxF2i&rdid=7FDMblvuLxO1KLqb



Конкурс «Я – син і воїн своєї нації»

 1 жовтня – особлива дата для українців. У цей день відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці, свято захисників і захисниць нашої країни, які щодня борються за свободу й незалежність своєї Батьківщини, це день українського козацтва та День створення УПА. Виховувати у дітей почуття патріотизму, гордості за своїх воїнів, за свою державу –  завдання бібліотек. Дізнатись більше історію українського козацтва, краще пізнати побут та культуру тієї доби сьогодні змогли учні 7-Б класу ОЗЗСО І-ІІІ ступенів ім. Шевченка, які завітали до Менської публічної бібліотеки та взяли участь у конкурсі «Я – син і воїн своєї нації». В ході гри діти, розділившись на два курені «Козаки» та «Воїни», дуже активно та вправно змагались у конкурсах: «Кухар», «Козацькому роду – нема переводу», «Художник», «Стройовий», «Спостережливий», «Таємниця гетьмана», «Козацька балачка», «Козаків-любомудрів», «Історичний бліц», «Бережи голос».

Джерело доступу: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02wcXe6ejwwHckr2eAXhiokRmap479Bg2REtgQ9Gnse44sBUDePs3xhskLDoKEqhPel&id=100064799913653